aktivitetEn kartlegging av fysisk aktivitet blant voksne og eldre viser at det bare er 3 av 10 som oppfyller Helsedirektoratets anbefaling om å være i moderat til høy fysisk aktivitet minst 30 minutter om dagen. Stillesitting utgjør en selvstendig helsetrussel, så dette bør vi absolutt ta på alvor.

Men hvor skal vi begynne? Liker du ikke organisert trening er det likevel mange muligheter som vil øke din grad av fysisk aktivitet i hverdagen. Ta utgangspunkt i deg selv og din situasjon og se hva du kan gjøre for å ta et grep i riktig retning.

Her er noen tips:

  1. Gå en tur hvor du blir litt andpusten. Ta med naboen så blir du samtidig oppdatert på gatas sladder. To fluer i en smekk.
  2. Prøv det klassiske tipset om å gå av bussen et stopp eller to før du egentlig må og ta resten av strekningen som en deilig tur. Det er fint å gjøre unna aktiviteten til/fra jobb så slipper du å bruke middag, lekser, trening og foreldremøte som unnskyldning for at du ikke rekker det.
  3. Liker du å danse og har drømt om å ta et kurs? «Now is the time». La drømmen gå i oppfyllelse.
  4. Finn frem sykkelen, pump opp dekkene og ta deg en tur i nærområdet. Det som er gøy med å sykle er at du kommer så langt på kort tid. Bytt bevisst ut bilen med sykkel der du kan.
  5. Svømming er en fin form for aktivitet som har minimalt med belastninger på kroppen. Det å variere type aktivitet er med på å gjøre hverdagen og livet ditt mer variert. Du vil ikke kjede deg så lett, rett og slett.
  6. Har du vaskehjelp? Dropp det og legg i stedet inn en kort, daglig økt, så vil huset være rengjort i løpet av uken. Godt for både helse og lommebok.
  7. Hagearbeid, husarbeid, snømåking og bilvask. Alt teller. Og koster deg ikke mer enn tiden og energien du bruker. I dag har vi hjelpemidler til det meste; snøfreser, robot-gressklipper, vaskehall til bilvask og elektrisk port-åpner. Vi trenger ikke gjøre noe selv. Men det er dessverre en dårlig helseinvestering å få hjelp til alt.
  8. Har du ikke lyst til å melde deg på dansekurs riktig ennå, men liker å bevege deg til musikk, er det bare å skru opp lyden og slippe deg løs med favorittmusikken i stua.
  9. Har du muligheten for å kjøpe deg fri fra å gjøre det selv; ikke gjør det. Mal huset, spa jord, løft stein og rull gress. Og kjenn på den gode følelsen du får etterpå.
  10. Det handler om prioritering. Hvorfor skal vi rekke så mye hele tiden og hvorfor prioriterer vi det som handler om å sitte stille? TV, spill og internett tar over mer og mer av tiden vår. Er det egentlig slik du ønsker å ha det? Ta et oppgjør med deg selv og sett deg noen realistiske mål for hvordan DU skal være i aktivitet minst 30 minutter om dagen.Regelmessig fysisk aktivitet forebygger plager og er en viktig faktor for din livskvalitet. Vær snill mot deg selv og dine nærmeste; Begynn i dag!

Lykke til,
Camilla

Kilder:
Helsenorge.no: Råd om fysisk aktivitet.
Helsedirektoratet.no: Fysisk aktivitet blant voksne og eldre i Norge.