Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

I en artikkel på side2 kunne du forrige uke lese mine og andre fagfolks bekymringer for at salget av allergimat går til himmels. Radiokanalen P5 tok opp samme tema, og fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) Helle Stordrange Grøttum og jeg fikk uttale oss. Mange viktige aspekter blir belyst, men jeg fikk lyst til å utdype noen av de viktigste årsakene til at jeg mener denne trenden er skremmende.

 

Hvorfor du bør vite hva du gjør før du setter deg eller dine barn på en restriktiv diett

 

  • Laktoseintolerante kvinner som inntar lite melk og meieriprodukter vil kunne få i seg for lite kalsium på sikt. Dette mineralet vet vi er viktig for å bygge et sterkt skjelett, som igjen er viktig for å unngå et osteoporotisk brudd, eller benskjørhet som vi gjerne kaller det. Dette kan være resultat av unødvendig strenge restriksjoner av meieriprodukter, uten at næringsstoffene blir tilført i tilstrekkelige mengder på annet vis.

Oppfordringen er: Spør legen din for utredning og oppfølging hvis du har symptomer på en matvareallergi eller intoleranse. En klinisk ernæringsfysiolog bør eventuelt inn i bildet hvis det dreier seg om å stå på eller prøve ut en diett, spesielt hvis det gjelder barn. Er du laktoseintolerant kan du fint få i deg 3 porsjoner meieriprodukter om dagen uten symptomer, noe som sikrer deg anbefalt kalsiuminntak i et eller sunt og variert kosthold.