1600x1067_8f4f9Inntil nylig trodde jeg at jeg hadde hørt om det aller meste innen ulike dietter og livsstiler, alt fra fruktarianisme (å leve på det som naturlig faller fra en plante, det vil si mat som kan sankes uten av planten blir skadet – parodiert i filmen Notting Hill), 5:2-dietten (forklaring trengs vel ikke i disse tider?), grapefruktdietten (en hit på 80-tallet), Champagne-dietten (glamorøst, dyrt og deilig), regnbuedietten (hver dag sin farge), raw food (mat som kun kan varmebehandles minimalt), juicedietter (+/- 1 million ulike), superfoods (ja, hva er nå egentlig det?) til urinterapi (jepp, drikk din egen urin og bli frisk som en fisk), samt en endeløs rekke mer eller mindre alternative måter å enten leve og/eller gå ned i vekt på. En egen kategori er hyllemeterne med fargesprakende bokser med vitaminer du aldri har hørt om, energienzymer og plantestøv. Det loves som kjent et langt og lykkelig liv, stram hud, bortbrent magefett og bedre hukommelse, bare for å nevne noe av det du ønsker deg.

Gjesp. Ingenting av dette sjokkerer nevneverdig lenger, noe de fleste med en viss kostholdsinteresse og tilgang på den store verdensveven nok kan si seg enige i. Men, pust dypt, har du hørt om breatharianism?

Tydeligvis har begrepet eksistert i lange tider, knyttet til ulike, særlig østlige, religiøse retninger. Det er dog først de senere årene at konseptet har nådd massemedia for alvor. Breatharianisme er som navnet tilsier, å puste. Bare puste. Null mat, null væske. Altså en form for faste, men ikke bare noen dager i uka eller året, men for resten av, det forhåpentligvis lange og lykkelige, livet. Idéen er at man kan leve på luft, uten hverken tilført næring eller vann. Kjærlighet står det for øvrig ingen advarsel mot. Livskraft absorberes fra sollys og/eller «kosmisk micro-mat» – universell energi som finnes i lufta. En rekke mennesker har blitt bekreftet omkommet i forsøket på «life from light», men retningen har fortsatt tilhengere verden over.

En av disse er den 28-år gamle ukrainske modellen Valeria Lukyanova, en såkalt «Human Barbie». Hun forteller at hun har vært gjennom siste fase der hun har levd på flytende føde, før hun nå er klar for et liv på luft og lys. Det skal også nevnes at hun hevder å reise gjennom tid, kan kommunisere med romvesener, og at hun egentlig er fra en annen planet. Sistnevnte kan helt sikkert diskuteres, men hun hevder i hvert fall ikke å bestå av klorofyll.

Hvis du skulle lure, så er ikke de best dokumenterte rådene for et langt liv med god helse verken mystiske, uoppnåelige eller vanskelige å finne frem til, og er helt forenelig med mye matglede.

1600x1199_2a188For de fleste handler ikke mat bare om ernæring, men heldigvis veldig mye mer. Ikke minst i høytidene, som nå i påsken. La deg inspirere av gode oppskrifter; her finnes sunt for både kropp og sjel.

Spis og drikk (og pust gjerne også), og ha en god påske!

Hva gleder du deg til å spise og drikke i påsken?