Sjokolade 1600x1200_17e84Jeg leste nylig et blogginnlegg skrevet av ernæringsfysiolog Camilla Andersen som handlet om kategorisering av matvarer som sunne eller usunne. Mange stempler i dag mat som enten «ja-mat» eller «nei-mat», og dersom de har tatt en bit av en matvare kategorisert som «nei-mat», får de dårlig samvittighet. Camilla Andersen skriver at det er uheldig å kategorisere matvarer på den måten. Det er helheten i kostholdet som avgjør om du har et sunt eller mindre sunt kosthold. Dette er jeg er helt enig i.

Så lenge man har et generelt variert og balansert kosthold der man får i seg de næringsstoffene kroppen trenger, så burde man kunne unne seg litt av de mindre næringsrike matvarene fra tid til annen – uten å få dårlig samvittighet. I stedet for å bannlyse mange matvarer fra kostholdet, burde man fokusere mer på mengde. I et sunt og variert kosthold, er det selvsagt rom for litt sjokolade eller lignende i ny og ne – i fornuftige mengder.Vekt

I all fokus knyttet til sunnhet og helse, så må vi heller ikke glemme at mat og måltider har en langt bredere betydning enn å dekke behovet for energi og næringsstoffer. Mat og måltider er sosialt, det er kultur og det er tradisjoner. Mat og måltider bør forbindes med noe positivt og gi gode opplevelser.

Vi bør derfor alle bli flinkere til å sette fokus på alt man bør spise, fremfor å fremheve alt man ikke bør spise. Ikke kategoriser mat som «ja-» og «nei-mat», men tenk i stedet gjennom i hvilke mengder de ulike matvarene bør inntas. Mat er til for å nytes, og det er trist dersom all fokus på «nei-mat» og hva man ikke bør spise, ødelegger folks matglede. Mitt råd er derfor; Spis variert og næringsrikt til daglig, så kan du trygt unne deg «det lille ekstra» innimellom. Hva er «det lille ekstra» for deg?