Over 300 000 nordmenn hevder i en undersøkelse fra Ipsos MMI at de ikke tåler melk. Det utgjør 8 % av befolkningen. Ikke nok med det, det er langt flere kvinner enn menn som mener de har melkeallergi/laktoseintoleranse eller på annen måte ikke tåler melk. Dessuten mener mange at det er «smittsomt» – hvis de lider av det, lider sikkert barna eller andre i familien av det også.

Dette er langt fra sannheten. I følge Astma- og Allergiforbundet beregner man at det er mellom 2-3 % av den etnisk norske del av befolkningen som lider av laktoseintoleranse. Under 1 % voksne har melkeproteinallergi (2-3 % barn). Noen ytterst få har melkeproteinintoleranse. Forskningen viser heller ikke noen forskjell i forekomst mellom menn og kvinner.

Det er synd at så mange nordmenn tror de ikke tåler melk. For mange er mat og kosthold til tider allerede  problematisk. En allergi eller intoleranse gjør at man må ta spesielle hensyn som kan gjøre hverdagen vanskelig. Mange som mener de ikke tåler melk sjekker  matemballasje for innholdet av tørrmelk, de unngår melk i matlagingen, sender med barna egne boller i bursdager osv. osv. Når man gjør dette uten at det kanskje er nødvendig er det synd. Dessuten må man være bevisst på å få i seg næringsstoffene som meieriprodukter er viktig kilde til (som kalsium og jod) gjennom valg av andre produkter. Det er jo ikke alltid like lett å vite hva melkeglasset eller osteskivene kan erstattes med.

Mange av dem som har laktoseintoleranse (de har utfordringer med fordøyelse av laktose) tror de må holde seg helt borte fra alle meieriprodukter. Det stemmer ikke. Vanlig gulost, smør og laktosefrie produkter inneholder lite eller ikke laktose. Mange tåler litt syrnete produkter, og en del kan også venne seg til vanlig hvit melk over tid med forsiktig introduksjon.

De som imidlertid har melkeproteinallergi må holde seg helt borte fra alle meieriprodukter, da de ikke tåler proteinet i melken. Det er flere barn enn voksne som har dette, men heldigvis vokser de fleste melkeproteinallergi av seg.

Grunnen til at mange tror de ikke tåler melk kan være flere. En undersøkelse fra 2012 viser at 37 % av dem som mente de ikke tålte melk hadde satt diagnosen selv. De hadde brukt Google eller gjennom andre kilder kommet frem til sin konklusjon. Mange hører nok også på gode råd fra familie og venner.

Vi i Melk.no oppfordrer alle som tror de ikke tåler melk (eller andre matvarer for den saks skyld) å få gjennomført skikkelig tester hos fagfolk enten fastlege eller hos spesialist. Der kan de gjennom ulike tester få konstatert om det er dette som er problemet, eller om det kan være andre ting som skyldes eventuelle plager. Heldigvis er det slik at 97 % av den norske befolkningen ikke lider av intoleranse eller allergi mot melk.