Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

«Godt nytt og sunt år – tilbud på matvarer uten melk og gluten». Noe ala dette stod det på en reklameplakat jeg gikk forbi her en dag. Denne butikken hadde altså tilbud på matvarer som er «fri for» typiske allergener, som for eksempel melk og gluten.

Supert for dem som har en reell matallergi eller -intoleranse og faktisk trenger det, fordi denne maten er relativt dyr. Men, jeg stusser ved at denne maten markedsføres som sunn for alle og enhver. Det er et fåtall i Norge som faktisk har en allergi eller intoleranse mot gluten og melk.

For det første er det ingen helsegevinster ved å kutte ut melk og gluten for dem som ikke har en allergi eller intoleranse for dette. Det beste er å ha et variert kosthold som inkluderer så mange forskjellige matvarer som mulig – da er det lettere å få i seg alle næringsstoffene som kroppen trenger.

Videre koster jo allergimat mye penger, penger det er unødvendig å bruke når man heller kan velge vanlig mat. I tillegg er ofte ikke allergimaten vi finner i butikkene like god, og kan faktisk inneholde færre næringsstoffer enn originalene. Jeg tror de fleste som har cøliaki og må spise glutenfrie rundstykker og knekkebrød mye heller ville spist vanlige rundstykker og knekkebrød, om de kunne gjort det. Dermed betaler man kanskje mer penger for mat som ikke smaker så godt, og kanskje heller ikke er så bra for helsen.

Det finnes så mye god og sunn mat, og her i Norge står de fleste fritt til å velge det de har mest lyst på til enhver tid. Hvorfor er det da sånn at noen absolutt skal ha matvarer uten bestemte ingredienser, når de ikke har en allergi eller intoleranse?