Januar er slankemåneden. Avis- og ukebladforsidene konkurrerer om å vite mest om årets trenddietter. På treningssentrene vitner lange ventelister på klassetimene om en kollektiv panikk for å trimme vekk syndene fra desember.

Selv om mange av disse synlige «januarslankerne» er relativt normalvektige og helsebevisste mennesker med «januarmotivasjon», vet vi at overvekt øker i befolkningen. Og det er nok også mange av dem med flere enn et par kilo for mye som lar seg rive med og tenker at de burde komme i gang nå på nyåret.  

Mitt tips til deg som tenker dette, men som sliter med å få det til, er følgende: dropp januarslankingen – og vent til du er klar. Det er selvfølgelig ingen oppfordring til å lene deg tilbake og vente på et mirakel. Jeg mener at hvis du virkelig vil endre noe ved din livsstil, bør du ikke starte med å fokusere på hva du bør spise og når, men du bør begynne å jobbe med det mentale og starte med å kartlegge hva som er årsakene til at du ikke er fornøyd med din livsstil. Hva står i veien for at du skal leve en sunnere livsstil og hva tror du selv skal til for å løse dine utfordringer?

For du som jeg vet nok at det handler ikke om en ny diett som ennå ikke er utprøvd. Jeg tror du som leser dette vet at det er bedre å spise mer grønnsaker, og mindre potetgull og sjokolade. Men hvorfor det er vanskelig for deg, det er det du må begynne å tenke på.

Vi bærer alle rundt på våre ulike lyster og laster. Derfor finnes det ingen enkel fasit på hvordan løse utfordringene som lurer på veien til å endre livsstil. Men er du bevisst hvor dine egne fallgruver ligger, kan du også planlegge veien utenom! Vet du hvilke situasjoner i løpet av en uke som gjør det vanskelig å få valgt det sunne mellommåltidet, å få gått den turen, å få handlet den maten du skal ha, så kan du bruke energien din på å jobbe med det som gjør det vanskelig for deg.

Det handler også om motivasjon, og at denne må komme innenfra deg selv. Jeg tror imidlertid at jo mer bevisst du blir dine egne handlinger, og jo mer du innser og opplever å ha kontroll over dine egne valg, desto mer motivert vil du bli.

Jeg ønsker deg et inspirerende 2014, og vil du lese flere livsstilsrelaterte artikler, finner du mer på på disse sidene.