gravidStadig treffer jeg på gravide som lurer på om de kan spise det ene eller det andre, og det er tydelig at det er mye forvirring og bekymring der ute. Mange finner informasjonen de bygger sine valg på fra google, forum, magasiner, venner og kollegaer, i tillegg til eventuelt lege og jordmor. Her kan rådene sprike fra myter, synsebasert informasjon eller personlige erfaringer, til godt dokumentert informasjon.

Som gravid selv forstår jeg at man kan bli urolig, man vil jo bare det beste for nurket i magen. Men jeg syns også det er veldig synd at kosthold blir en bekymring i svangerskapet, fordi det er så mye skremsel fremfor fokus på all maten man faktisk kan spise. Jeg vet for eksempel om dem som ikke ønsker å gå ut og spise på restaurant i frykt for å spise noe som kan være skadelig for fosteret.

Den dagen jeg fant ut at jeg var gravid ble jeg også kastet inn i kostrådene for gravide, som jeg tidligere bare hadde lært om på studiet. De første ukene synes jeg det var lett å glemme at jeg burde unngå å spise for eksempel spekemat, samtidig som jeg tappert forsøkte å skjule min lille hemmelighet for kollegaer og venner. I tillegg til å skulle finne på gode unnskyldninger for hvorfor jeg plutselig ikke ønsket et glass vin i diverse lystige lag, var jeg småkvalm og tankene svirret konstant rundt det nye og ukjente. Og også jeg måtte oppfriske kunnskapen fra skolen om hva man kan spise i graviditeten og hva man bør holde seg unna. Jeg gikk raskt inn på Helsedirektoratet og Matportalen, hvor all informasjon om kosthold man som gravid trenger, finnes. For ja, det er noe mat man skal være mer forsiktig med som gravid, men tar man sine forhåndsregler og setter seg litt inn i rådene, trenger ikke kostholdet være en bekymring i svangerskapet.

Jeg har det siste halve året vært så heldig å få være en av ekspertene på Jordmorsiri.no og Mammanett, hvor jeg har hjulpet nettopp gravide med råd og veiledning knyttet til kosthold. Jeg har fått spørsmål om alt fra om det er farlig å spise grønne tomater, hvordan man kan unngå listeriabakterien, om syrnede meieriprodukter kan utvikle alkohol, om det er farlig å spise sukker, om man legger på seg av å drikke melk, om man kan spise frukt med brune flekker, om det er trygt å spise papaya, og om det er farlig for barnet om man ikke spiser frukt.

Jeg ønsker ikke å henge ut noen ved å nevne hvilke spørsmål jeg får, for jeg syns det er kjempebra at de blir stilt. Lurer én person på noe, er det garantert noen andre som lurer på akkurat det samme. Men spørsmålene viser at det er stor forvirring der ute.

I min jakt på hvilken informasjon gravide har tilgang på, har jeg besøkt ulike forum for å se hva som skrives. Her blir jeg mest bekymret. På gravidforum øses det ut med egne erfaringer, venninners erfaringer og erfaringer man bare har hørt om via andre. I tillegg finner man selvsagt også dem som gir helt god og riktig informasjon. Men hvordan skal man som forvirra gravid klare å sortere ut de riktige rådene blant alle «de gode rådene»?

Gravide bør ikke føle seg redde for maten de putter i munnen. Man har nok av andre ting å ha fokus på i de ni månedene man er rugekasse for en ny liten verdensborger. De bør få god informasjon fra lege og jordmor om hvor de trygt kan få svar på sine spørsmål og riktig informasjon om maten de trygt kan spise. For det er faktisk mer du kan spise enn du ikke kan spise når du er gravid, selv om jeg tror noen gravide føler det motsatte!

Er du gravid, er mine tips:

  • Følg rådene til Helsedirektoratet
  • Bruk Matportalen sine nettsider beregnet for gravide når du er i tvil
  • Begrens bruken av forum som informasjonskilde. Her har du ingen kontroll på om informasjonen er faglig riktig eller synsebasert
  • Det er lov å bli usikker og i tvil, dette er en ny fase av livet. Bruk jordmor og lege når du lurer på noe
  • «Gamle tanter» som forteller hvordan ting ble gjort i deres tid, er ikke alltid den beste kilden selv om de mener deg vel. Ting har endret seg og ny viten er kommet

 

Og med det ønsker jeg alle vordende mødre (og fedre) lykke til videre i svangerskapet!