Jente sterk

Mange foreldre tror at barneyoghurt er sukkerverstingen blant yoghurtene på markedet. En undersøkelse vi i Melk.no nylig gjorde viste at 43 % av foreldre er enige i påstanden «Barneyoghurter har et høyere innhold av tilsatt sukker enn de fleste andre yoghurter». Kun en fjerdedel av foreldrene er uenig i påstanden, og så mange som en tredjedel svarer at de ikke vet om påstanden er riktig eller ei.

Altså er det en del forvirring rundt sukkerinnholdet i yogurt, og mange er ikke klar over at de fleste barneyoghurter inneholder mindre sukker enn annen fruktyoghurt. Ett lite beger barneyoghurt gir rundt 5 gram sukker, og små barn kan spise nærmere 30 gram tilsatt sukker om dagen før de har fått i seg for mye.

Det er også greit å vite at sammen med de 5 grammene med sukker får barnet i seg næringsstoffer som proteiner, jod, kalsium, B-vitaminer og fosfor. Det er derfor synd hvis foreldre unngår å gi barna yoghurt på grunn av sukkerinnholdet. Yoghurt kan være en kjærkommen kilde til energi og næringsstoffer for barna, særlig i perioder barna er småspiste.

Så hvor kommer denne forvirringen fra? At yoghurt har fått et dårlig rykte kan nok skyldes at sukkerinnholdet i yoghurt var høyere før. Produktutviklingen de seneste årene har gitt oss flere yoghurtvarianter med mindre tilsatt sukker, slik at foreldre i dag har mange valgmuligheter. Men, husk at sukker ikke er farlig i små mengder. Kanskje vi heller skal tenke på hvordan vi kan fjerne de største sukkerkildene i barnas kosthold, som godteri, kjeks og brus, og la dem få spise en yoghurt om dagen?