GuttmedmatpakkeNylig gjennomførte vi i Melk.no en undersøkelse som viste at det er mange foreldre som mener barna deres ikke tåler melk. Resultatene tyder på at det kan være over 60 000 barn under 12 år som blir satt på melkefri diett av foreldrene. Men, tall fra Astma- og Allergiforbundet (NAAF) viser at det er langt færre barn som ikke tåler melk.

Tallene fra NAAF viser nemlig at kun 2-3 prosent av norske barn lider av melkeproteinallergi, og 2-3 % har laktoseintoleranse (og laktoseintoleranse er ikke så vanlig hos de minste). Disse tallene viser at det i Norge er om lag 20 000 barn som ikke tåler melk, og det kan antyde at 40 000 barn står på diett uten grunn. Dette synes jeg er alvorlig!

Barn vokser og utvikler seg mye på kort tid, og har et høyt behov for næringsstoffer. Jo bredere spekter av matvarer som finnes i kostholdet til barna, jo større sjanse er det for å få dekket alle kroppens behov. En unødvendig streng diett kan føre til at barna ikke får i seg de næringsstoffene de trenger for å vokse og utvikle seg. For barn kan det også oppleves vanskelig ikke å kunne spise enkelte matvarer i sosiale settinger, for eksempel i bursdager. Barn vil ikke skille seg ut og være annerledes. I tillegg er det dyrt å gå på diett, og det kan være utfordrende å erstatte matvarene man ikke tåler med næringsrike alternativer. Mange foreldre har ikke den kunnskapen de trenger, og får heller ikke god nok hjelp i helsevesenet, til å sørge for en god sammensetning av kostholdet når barnet må holde seg unna utvalgte matvarer. For eksempel inneholder melk og meieriprodukter blant annet kalsium, proteiner, B-vitaminer og jod, som er viktige næringsstoffer for barns vekst og utvikling. Forskning har vist at å stå på melkefri diett i ung alder kan være forbundet med risiko for feilernæring.

Samtidig er det viktig å huske på at noen faktisk er allergiske eller har intoleranse mot melk. Ved mistanke om matreaksjoner skal barnet undersøkes av fastlege og helst en barnelege. Det er også viktig å være klar over at de aller fleste vokser av seg melkeallergien før de begynner på skolen, slik at en melkefri diett for de fleste er midlertidig, ikke livsvarig.

Min oppfordring er derfor: Sørg for at du som forelder har den kunnskapen du trenger hvis barnet ditt må gå på diett, så barnet ikke risikerer å få mangel på enkelte næringsstoffer. Og sist, men ikke minst: Vær sikker på at det er riktig å sette barnet på diett før du gjør det!